0
Your Cart
No products in the cart.

Împacă-te cu tine, Împacă-te cu viața ta

ÎMPACĂ-TE CU TINE, ÎMPACĂ-TE CU VIAȚAFormare de gestionare și vindecare a conflictelor interioare


Simti ca nu mai ai deloc timp pentru tine, iar starea asta te sufoca pe zi ce trece? 

 

Cand, desi esti multumit de jobul pe care il ai, de viata de familie, de prieteni, te simti supra-aglomerat, coplesit de toate cate vin spre tine. 

 

In fundal, o stare de iritare, de frustrare se instaleaza nechemata. Nu stii cand a aparut. Sau poate nu vrei sa o recunosti. Sigur o sa treaca in weekend, iti spui. 

 

Si devine enervant ca, oricat incerci sa scapi de ea, mai tare se adanceste, atragand spre ea ganduri si emotii de-a valma: privirea de dojana a piticului tau de 8 ani ca nu ati mai iesit cu bicicleta desi i-ai promis, remuscarea ca i-ai inchis mult prea repede telefonul mamei tale pentru ca erai atent la niste cifre, un cui in inima la aluzia partenerului tau ca ai devenit mai distant.

Desigur, sarcinile, responsabilitatile, spui tu…

 

Bănuiești urmarea?

Te-ai surprins vreodată blocat între o dorință și o obligație? Ai vrea să te odihnești, dar nu poți, ai de livrat urgent o lucrare.

Sau cum e să fii atras de o persoană, dar să o respingi fie pentru că ai alte obligații, fie că ea are un alt angajament, sau caracterul persoanei respective e îndoielnic.

Sunt gânduri, sunt voci care se bat cap în cap, emoții care se luptă, stări contradictorii.

Ajungi să îți dai seama că în interiorul tău e o luptă care parcă nu se mai termină. Iar asta îți schimbă complet felul în care te simți în pielea ta, calitatea muncii tale, relațiile tale cu cei dragi si cu oamenii în general.

Înainte de a-ți da seama ce e cu toată tensiunea asta vei apuca să faci două lucruri, în funcție de cum ești tu construit: fie te retragi în interior, te consumi și macini continuu gânduri, fie dai pe dinafara, îți verși pe ceilalți amărăciunea.

Nu, nu e o stare care o să treacă. Tocmai te afli în fața unei sări de conflict interior.

Ce faci cand mecanismele tale de adaptare tocmai intra in colaps?

 

Nimeni nu se poate sustrage tensiunilor interioare in stilul de viata modern. Nici daca ai fugi in padure nu ai putea scapa de ele.

 

Viata in lumea moderna seamana cu o cursa de Iron Man. De aceea ai nevoie de ajustari imediate si permanente ale capacitatii de adaptare prin antrenament. Pentru ca sa te poti bucura de cursa si sa iei si o medalie. Suna logic, asa-i? Dar cum sa obtii asta?

 

In timp ce un conflict exterior se transeaza complet prin victorie sau infrangere, intr-un conflict interior doua parti din tine se lupta pentru supravietuire. Nu poate exista invingator sau invins, ci doar mai multa confuzie si durere.


Esti singurul reponsabil de echilibrul tau interior. Viteza naucitoare de a trai nu iti lasa aproape niciodata timp de adaptare si reactie.

 

Sunt sigur ca te-ai intrebat: daca mecanismul suferintei din conflictul interior se instaleaza treptat, de ce este dificil de gestionat sau rezolvat atunci cand el devine vizibil prezent in gandurile, trairile si actiunile tale?

 

Pe scurt, nu poti gestiona sau rezolva un lucru despre care nu stii nimic. Asa cum avem grija de corp, informandu-ne despre nutritie, biochimie, metabolism etc., de ce nu ar fi la fel si in cazul functionarii creierului si al comportamentelor omenesti? “Nu am facut facultatea de psihologie si nu e treaba mea sa fiu doxa”, imi vei spune. 

 

Acest argument, in spatele caruia crezi ca te poti ascunde linistit, e o scuză cu niște costuri uriașe: burnout, depresie, agresivitate, anxietate, insomnie.

Nu mi-e frica, nu mi-e frica de bau bau. Doar devin constient

 

Un confict interior de lunga durata afecteaza profund sanatatea. Iar a-ti asuma propria sanatate este un semn de dezvoltare a personalitatii. De aceea trebuie să fii informat corect și să știi că:

 

 • Conflictele interioare iti fura energia si linistea. A nu le stopa inseamna

a arunca pe fereastra resurse pe care le-ai putea folosi pentru a trai o viata frumoasa si implinita.

 • Te duc la epuizare fizică și psihică, iar corpul îți este la propriu dat peste cap.
 • Ii afecteaza direct pe cei dragi: partener, copii, rude si

prieteni. Orice vei exterioriza sau nu, sub impulsul starii de tensiune, aduce disconfort sau raneste pe ceilalti.

 • Gandirea devine confuza. Deciziile luate sub impulsul unui conflict, au

efecte nefaste asupra ta si asupra celor de langa tine.

 • Nu mai livrezi cum trebuie la job. Viața ta profesională e afectată. Stabilitatea financiară e pusă în pericol.

Intoarse pe dos ca o manusa, aceste argumente devin comorile tale de viata:

 

 • Iti recapeti linistea. Ai energie, ai sanatate si sentimentul de implinire.
 • Increderea in tine si stima de sine te fac un om puternic.
 • Cei dragi te percep ca un dar, ca o binecuvantare in viata lor, chiar in in

clipele mai putin roz.

 • Gandirea devine clara. Iei decizii corecte pe termen lung si scurt,

netulburat de impulsuri interioare de moment.

 • Viata profesionala e stabila si rodnica.De unde stiu ce functioneaza?

 

Poti invata sa gestionezi si sa vindeci starea de tensiune și conflictul inainte ca ele sa devina cronice, moment in care sunt de competenta specialistului.

Poti sa profiti de un pasaj favorabil din viata ta in care sa alegi sa nu mai suferi, printr-o decizie ferma de a lucra cu viata ta interioara.Metoda: echilibrarea sistemului nervos si lucrul cu sine (de dezvoltat) Conflictele interioare nu trec cu sport, nici cu dieta. 

 

Conflictele interioare nu trec nici cu sport nici cu dietă

 

Ai nevoie simultan de două intervenții pe care le explic succint în cele ce urmează:


 • Calibrarea, echilibrarea sistemului nervos central

 

 • Starea de tensiune, iritarea, anxietatea, suprasolicitarea sunt semne clare că mecanismele de adaptare la stres intră în colaps, că sistemul nervos autonom e dereglat și este nevoie de o recalibrare, o resetare a lui. 
 • Sunt multe căi sănătoase de a o face, dar ceea ce au am verificat și experimentat cu mine și cu oamenii cu care am lucrat timp de 20 de ani și a dat mereu rezultate sunt anumite exerciții de respirație dozate anume pentru a regla sistemul nervos autonom.
 • Cum acționează concret exercițiile respiratorii pe care le propun: neuroștiința a demonstrat că inspirul este conectat cu sistemul nervos simpatic (cel responsabil de mecanismul de supraviețuire), iar expirul este conectat cu sistemul nervos parasimpatic, cel responsabil de relaxare și liniște.
 • Nu orice tip de respirație corespunde cerințelor de mai sus. E nevoie de o dozare, de un ritm și mai ales de o anume consistență pentru ca recalibrarea și resetarea sistemului nervos autonom cu cele două componente ale sale amintite mai înainte, să intre în stare de echilibru și să elimine stările de suferință apărute.
 • Diafragma, implicată în mecanismul respirator, are, la rândul ei, o acțiune directă de echilibrare asupra celui mai mare nerv al sistemului nervos autonom și anume nervul vag. Este un mecanism suplimentar de ajutor pe care îl avem la dispoziție. Dar nu orice fel de respirație diafragmatică e util.

 

 1. Introspecție și restructurare cognitivă: • Sunt 8 tipare de conflict interior, între gânduri, emoții sentimente, impulsuri de voință și feluri de a fi. Și, cu cât le vei cunoaște mai bine, vei reuși să identifici tiparul/ tiparele de conflict care te fac să suferi. Doar așa vei ști cum și asupra a ce să acționezi pentru că…
 • Fiecare tipar de conflict conține un mecanism de alimentare a conflictului. Iar acest mecanism este cheia de dezamorsare, gestionare și vindecare.
 • Gestionarea se face prin exerciții de introspecție și de reașezare a gândirii pe temeiuri sănătoase și practice, de bun simț, fără exagerări, fără extreme. De ce?
 • Pentru că, în ceea ce privește conflictele interioare,  există un lanț de reacție care pleacă din gândire și activează lumea emoțională și pornirea de a face lucruri. 
 • Apelez la introspecție și la restructurarea cognitivă pentru că haosul nostru interior e generat fie de o gândire nerealist setată, fie de lipsa ei.
 • Înainte de a apela la toate terapiile holistice, individuale și de grup, gândește-te că omul deține o busolă ieșirii din conflict, a alinierii cu destinul și idealurile lui care e permanent funcțională. Doar că nu ai manualul de utilizare ai ei. Cele 8 tipare, precum și cele 8 mecanisme de ieșire din conflictele interioare sunt tocmai această busolă.
 • Apelez la introspecție pentru că este calea cea mai sigură de a nu scormoni inutil, din dorința de confruntare, un suflet deja rănit care caută să se apere în mod instinctiv. Introspecția este profundă, este suficient de rece încât să permită survolarea celor mai sensibile și dureroase părți în conflict, în siguranță.