
Împacă-te cu tine, împacă-te cu viața ta
ÎMPACĂ-TE CU TINE, ÎMPACĂ-TE CU VIAȚA TA
Formare de gestionare și vindecare a conflictelor interioare
Simți că nu mai ai deloc timp pentru tine, iar starea asta te sufocă pe zi ce trece?
Când, deși ești mulțumit de jobul pe care îl ai, de viața de familie, de prieteni, te simți supra-aglomerat, copleșit de toate câte vin spre tine.
În fundal, o stare de iritare, de frustrare, se instalează nechemată. Nu știi când a apărut. Sau poate nu vrei să o recunoști. Sigur o să treacă în weekend, îți spui.
Și devine enervant că, oricât încerci să scapi de ea, mai tare se adâncește, atrăgând spre ea gânduri și emoții de-a valma: privirea de dojană a piticului tău de 8 ani că nu ați mai ieșit cu bicicleta, deși i-ai promis, remușcarea că i-ai închis mult prea repede telefonul mamei tale pentru că erai atent la niște cifre, un cui în inima la aluzia partenerului tău că ai devenit mai distant.
Desigur, sarcinile, responsabilitățile, spui tu…
Bănuiești urmarea?
Te-ai surprins vreodată blocat între o dorință și o obligație? Ai vrea să te odihnești, dar nu poți, ai de livrat urgent o lucrare.
Sau cum e să fii atras de o persoană, dar să o respingi fie pentru că ai alte obligații, fie că ea are un alt angajament sau caracterul persoanei respective e îndoielnic.
Sunt gânduri, sunt voci care se bat cap în cap, emoții care se luptă, stări contradictorii.
Ajungi să îți dai seama că în interiorul tău e o luptă care parcă nu se mai termină. Iar asta îți schimbă complet felul în care te simți în pielea ta, calitatea muncii tale, relațiile tale cu cei dragi și cu oamenii în general.
Înainte de a-ți da seama ce e cu toată tensiunea asta, vei apucă să faci două lucruri, în funcție de cum ești tu construit: fie te retragi în interior, te consumi și macini continuu gânduri, fie dai pe dinafară, îți verși pe ceilalți amărăciunea.
Nu, nu e o stare care o să treacă. Tocmai te afli în fața unei stări de conflict interior.
Ce faci când mecanismele tale de adaptare tocmai intră în colaps?
Nimeni nu se poate sustrage tensiunilor interioare în stilul de viață modern. Nici dacă ai fugi în pădure nu ai putea scăpa de ele.
Viața în lumea modernă seamănă cu o cursă de Iron Man. De aceea ai nevoie de ajustări imediate și permanente ale capacității de adaptare prin antrenament. Pentru ca să te poți bucua de cursă și să iei și o medalie. Sună logic, așa-i? Dar cum să obții asta?
În timp ce un conflict exterior se tranșează complet prin victorie sau înfrângere, într-un conflict interior două părți din tine se luptă pentru supraviețuire. Nu poate există învingător sau învins, ci doar mai multă confuzie și durere.
Ești singurul responsabil de echilibrul tău interior. Viteza năucitoare de a trăi nu îți lasă aproape niciodată timp de adaptare și reacție.
Sunt sigur că te-ai întrebat: dacă mecanismul suferinței din conflictul interior se instalează treptat, de ce este dificil de gestionat sau rezolvat atunci când el devine vizibil prezent în gândurile, trăirile și acțiunile tale?
Pe scurt, nu poți gestiona sau rezolva un lucru despre care nu știi nimic. Așa cum avem grijă de corp, informându-ne despre nutriție, biochimie, metabolism etc., de ce nu ar fi la fel și în cazul funcționării creierului și al comportamentelor omenești? “Nu am făcut facultatea de psihologie și nu e treaba mea să fiu doxă”, îmi vei spune.
Acest argument, în spatele căruia crezi că te poți ascunde liniștit, e o scuză cu niște costuri uriașe: burnout, depresie, agresivitate, anxietate, insomnie.
Nu mi-e frică, nu mi-e frică de bau bau. Doar devin conștient
Un confict interior de lungă durată afectează profund sănătatea. Iar a-ți asuma propria sănătate este un semn de dezvoltare a personalității. De aceea trebuie să fii informat corect și să știi că:
- Conflictele interioare îți fură energia și liniștea. A nu le stopa înseamnă
a arunca pe fereastră resurse pe care le-ai putea folosi pentru a trăi o viață frumoasă și împlinită.
- Te duc la epuizare fizică și psihică, iar corpul îți este la propriu dat peste cap.
- Îi afectează direct pe cei dragi: partener, copii, rude și
prieteni. Orice vei exterioriza sau nu, sub impulsul stării de tensiune, aduce disconfort sau rănește pe ceilalți.
- Gândirea devine confuză. Deciziile luate sub impulsul unui conflict, au
efecte nefaste asupra ta și asupra celor de lângă ține.
- Nu mai livrezi cum trebuie la job. Viața ta profesională e afectată. Stabilitatea financiară e pusă în pericol.
Întoarse pe dos ca o mănușă, aceste argumente devin comorile tale de viață:
- Îți recapeți liniștea. Ai energie, ai sănătate și sentimentul de împlinire.
- Încrederea în tine și stimă de sine te fac un om puternic.
- Cei dragi te percep că un dar, că o binecuvântare în viața lor, chiar în
clipele mai puțin roz.
- Gândirea devine clară. Iei decizii corecte pe termen lung și scurt,
netulburat de impulsuri interioare de moment.
- Viața profesională e stabilă și rodnică.
De unde știu ce funcționează?
Poți învăța să gestionezi și să vindeci starea de tensiune și conflictul înainte că ele să devină cronice, moment în care sunt de competența specialistului.
Poți să profiți de un pasaj favorabil din viața ta în care să alegi să nu mai suferi, printr-o decizie fermă de a lucra cu viața ta interioară.
Metodă: echilibrarea sistemului nervos și lucrul cu sine (de dezvoltat) Conflictele interioare nu trec cu sport, nici cu dietă.
Conflictele interioare nu trec nici cu sport, nici cu dietă
Ai nevoie simultan de două intervenții pe care le explic succint în cele ce urmează:
- Calibrarea, echilibrarea sistemului nervos central
- Starea de tensiune, iritarea, anxietatea, suprasolicitarea, sunt semne clare că mecanismele de adaptare la stres intră în colaps, că sistemul nervos autonom e dereglat și că este nevoie de o recalibrare, o resetare a lui.
- Sunt multe căi sănătoase de a o face, dar ceea ce eu am verificat și experimentat cu mine și cu oamenii cu care am lucrat timp de 20 de ani și a dat mereu rezultate sunt anumite exerciții de respirație dozate anume pentru a regla sistemul nervos autonom.
- Cum acționează concret exercițiile respiratorii pe care le propun: neuroștiința a demonstrat că inspirul este conectat cu sistemul nervos simpatic (cel responsabil de mecanismul de supraviețuire), iar expirul este conectat cu sistemul nervos parasimpatic, cel responsabil de relaxare și liniște.
- Nu orice tip de respirație corespunde cerințelor de mai sus. E nevoie de o dozare, de un ritm și mai ales de o anume consistență pentru că recalibrarea și resetarea sistemului nervos autonom cu cele două componente ale sale amintite mai înainte, să intre în stare de echilibru și să elimine stările de suferință apărute.
- Diafragma, implicată în mecanismul respirator, are, la rândul ei, o acțiune directă de echilibrare asupra celui mai mare nerv al sistemului nervos autonom și anume nervul vag. Este un mecanism suplimentar de ajutor pe care îl avem la dispoziție. Dar nu orice fel de respirație diafragmatică e utilă.
- Introspecție și restructurare cognitivă:
- Sunt 8 tipare de conflict interior, între gânduri, emoții sentimente, impulsuri de voință și feluri de a fi. Și, cu cât le vei cunoaște mai bine, vei reuși să identifici tiparul/ tiparele de conflict care te fac să suferi. Doar așa vei ști cum și asupra a ce să acționezi pentru că…
- Fiecare tipar de conflict conține un mecanism de alimentare a conflictului. Iar acest mecanism este cheia de dezamorsare, gestionare și vindecare.
- Gestionarea se face prin exerciții de introspecție și de reașezare a gândirii pe temeiuri sănătoase și practice, de bun simț, fără exagerări, fără extreme. De ce?
- Pentru că, în ceea ce privește conflictele interioare, există un lanț de reacție care pleacă din gândire și activează lumea emoțională și pornirea de a face lucruri.
- Apelez la introspecție și la restructurarea cognitivă pentru că haosul nostru interior e generat fie de o gândire nerealist setată, fie de lipsa ei.
- Înainte de a apela la toate terapiile holistice, individuale și de grup, gândește-te că omul deține o busolă ieșirii din conflict, a alinierii cu destinul și idealurile lui ,care e permanent funcțională. Doar că nu ai manualul de utilizare al ei. Cele 8 tipare, precum și cele 8 mecanisme de ieșire din conflictele interioare, sunt tocmai această busolă.
- Apelez la introspecție pentru că este calea cea mai sigură de a nu scormoni inutil, din dorința de confruntare, un suflet deja rănit care caută să se apere în mod instinctiv. Introspecția este profundă, este suficient de rece încât să permită survolarea celor mai sensibile și dureroase părți în conflict, în siguranță.